Funkcionalistická vila postavená v letech 1939–40 pro J. Alsterna významnými architekty, bratry Lubomírem a Čestmírem Šlapetovými. V současnosti je vila prohlášena za kulturní památku a slouží jako stylový pension.
Pohled na vilu od jihu
ve výhledu brání plochy tenisových kurtů
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Bývalá vila J. Alsterna realizovaná v letech 1939–40 podle projektu renomovaných moravských architektů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových. Tito představitelé tzv. druhé generace českých funkcionalistů pocházeli z nedalekého Místku. Stavby bratří Šlapetů patří svou originalitou mezi špičku funkcionalistické tvorby na našem území.
Do nedávné doby sloužil objekt jako rodinný dům soukromých majitelů. Dnes je vila v majetku soukromé společnosti SEY Development, která vilu nákladně zrenovovala a přeměnila na stylový pension s restaurací. Ministerstvo kultury vilu zapsalo na seznam nemovitých kulturních památek.

popis

Design pension v bývalé vile J. Alsterna od bratří Šlapetů se nachází v jihovýchodní části Frýdlantu nad Ostravicí, v cípu mezi ulicí Sportovní a technickým vodním náhonem, nedaleko hlavní silnice z města na Novou Ves, před tzv. Harcovským mostem. Kolem vily se rozkládá velká zahrada jejíž součástí jsou i tenisové kurty.