Klášter založen hraběnkou Marii Annou z Lichtenštejna za uzdravení jejího syna v r. 1727, dokončen r. 1759. Kostel je z let 1750-55. Na jeho výzdobě se podílel i F. A. Sebastini. Interiér kostela je jedinečnou ukázkou pozdního baroka na Moravě.
Kostel Milosrdných bratří
Pohled na budovu kostela z křižovatky ve Svatoplukově ulici.
© Ivo Rozehnal, 06/2006
Graficke pismenko Konvent Milosrdných bratří byl zbudován v letech 1739 – 53, tehdejšími pány města Lichtenštejny. Bylo použito místa, kde stával tzv. Žalkovský dvůr. Klášterní kostel byl postaven v letech 1751 – 55. Interiér kostela byl vyzdoben cenými freskami, zvláště od místního mistra Františka Antonína Sebastiniho. Výzdoba kostela patří mezi to nejlepší z baroka, co lze ve městě nalézt. Kostel je vysvěcen sv. Janu z Nepomuku. V přilehlém klášteře bylo po založení zbudováno 18 lůžek pro nemocné, a tak tu tehdy vznikla první prostějovská nemocnice. Od počátku sloužila převážně místní chudině. Součástí byla i tehdy druhá městská lékárna. Zajímavostí je jistě ...
Ivo Rozehnal - podle knihy Prostějov (1989), 18.10. 2006