Hrady.cz
Chátrající tvrz prvně zmíněná v 14. stol. za Pešíka z Komárova, jenž ji prodal Jakubu ze Sušice. Rezidenční funkci si uchovala jen do 20. let 17. stol., poté tvoří pohou součást popužního dvora. Poslední majitel - Výzkumný ústav živ. výroby ČSAV.
tvrz Královice
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Královice leží na jihovýchodním okraji Prahy, jsou snadno dostupné busem 264. Ke zchátralé věži dávné tvrze vede červená turistická značka. Ta pak pokračuje na dávné hradiště (necelý 1km) a k zámku Koloděje (do 4km).

Dvacet metrů vysoká tvrz o půdorysu 10,5 x 10,5m stojí v západní části areálu rozpadlého hospodářského dvora nad svahem padajícím ke korytu Rokytky. Oficiálně je nepřístupná - vstupy bývají zazděné. Příležitostně se povede vystihnout okamžik, kdy je zdivo provaleno a můžete si obhlédnout také interiér. V přízemí bývají okna zazděna, doporučuji tedy vzít svítilnu s sebou. V prvním patře prkny zatlučená okna propouštějí již dostatečné množství světla, stejně tak jako v patře druhém. Varuji ale před vstupem do nejvyššího (3.) podlaží - dřevěná podlaha značně nestabilní!

Přístupnost
    Areál s objektem je nepřístupný.
    Jan Pospisil , 23.12. 2013

historie

Královice, založené částečně na území slovanského hradiště s dvojitou fortifikací (kolem kostela sv. Markéty), se připomínají v písemných pramenech poprvé k r. 1207, kdy se mezi svědky jmenují v jedné listině také Sudislav a Suda z Královic. Pravděpodobně ve druhé polovině 14. století vznikla zde při místním dvoře třípatrová věžovitá tvrz, kterou v r. 1388 prodal Pešík z Komárova spolu s dvorem a částí Královi M. Jakubovi ze Sušice a jeho

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004
    Panské sídlo v Královicích vzniklo snad již ve 13. století, první výslovné zmínky o tvrzi však pocházejí až ze 14. století, z roku 1388, kdy její majitelem Pešík z Komárova prodal tvrz i se statkem mistru Jakubovi ze Sušice a jeho sestrám Kriště a Kuně. Během husitských válek vlastnil královickou tvrz Václav z Královic a jeho manželka Anna. Od druhé poloviny 15. století se jako majitel vzpomíná měšťanská rodina Pechanců z Královic. Tvrz byla

Lucie Nižaradzeová, 9.11. 2005