Barokní kostel sv.Havla vystavěn v l. 1710-1750, asi podle projektu F. M. Kaňky. Nebyl ale realizován v původní verzi. Kostel se v podobě, v jaké byl dokončen, dochoval téměř do současnosti. Jen průčelí zdobila do r. 1904 věžička s cibulovou bání.
Kostel a zvonice od jihozápadu
© Ivan Grisa 02/2011
Obec Štolmíř, městská část Českého Brodu, leží 1,5 km severozápadně od jeho centra, při silnici II/245, Český Brod – Čelákovice – Brandýs nad Labem. Obec Štolmíř náležela již v roce 1575 městu Český Brod, později byla oddělena a náležela k černokostelecké panství. Od roku 1964 je opět součástí Českého Brodu. Kostel svatého Havla se nachází v centru obce a jeho monumentální stavbu nelze přehlédnout. V okolí najdeme několik turisticky zajímavých lokalit, lipanské bojiště, přírodní lokalitu Dolánky, chráněnou krajinnou oblast vrch Klepec, tismickou baziliku, tuchorazskou tvrz a zejména samotné město Český Brod.
popis

Kostel sv. Havla je svou monumentálností jednou z nejzajímavějších barokních staveb na Kolínsku. Jedná se o jednolodní stavbu obdélníkového půdorysu s presbytářem, který je situován příčně k lodi. Západní průčelí má nejbohatší architektonickou úpravu. Ve střední ose se nachází monumentální pravoúhlý portál. Vrcholí mohutnou zvlněnou supraportou, kterou ukončuje segmentová římsa. Na klenáku nad portálem je osazen velký erb Jana Adama Ondřeje z Lichtenštejna. Celé průčelí je členěno vysokými pilastry, které nesou kladí s mohutnou korunní římsou. Vrchol je zvýrazněn vysokým rokokovým štítem. Do roku 1904 bylo průčelí ještě zvýrazněno věžičkou s cibulovou bání. Stavbu kryje jednotná valbová střecha. Kostel je obklopen hřbitovní zdí s dvěma bránami. Z interiéru kostela za zmínku stojí především raně barokní oltář. Vnitřní stěny chrámové lodě jsou členěny vysokými pilastry s jónskými hlavicemi. V současnosti je kostel ve velmi špatném…  číst dále

historie

Podle Dalimilovy kroniky už v desátém století na místě dnešní obce měl kníže Václav (svatý) dvorec, který je tehdy nazýván Žitomíř. První kostel je doložen v první polovině 14. století. Současný barokní kostel svatého Havla byl vystavěn v letech 1710 - 1750. Autorem projektu stavby je pravděpodobně František Maxmilián Kaňka. Vzhledem k finančním problémům však nebyla stavba realizována v úplné verzi. Stavbu vedl říčanský stavitel Kristián Minedim. Poměrně dlouho se vlekoucí dostavbu provedl stavitel Jan Kalhota z Plaňan. Stavbu kostela finančně zajišťoval Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna, tehdy majitel černokosteleckého panství. Kostel svatého Havla se v podobě, v jaké byl dokončen v roce 1750, dochoval v podstatě do současnosti. Je filiálním kostelem farnosti sv. Gotharda v Českém Brodě.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Štolmíř