Svárov
Barokní kaple z konce 18. stol. stojí nad samotou Svárov, v níž býval kdysi mlýn, který fungoval někdy do období první republiky. Kaple patří k obci Dub nad Moravou, kde je významný poutní kostel. Nedaleko kaple se nachází NPP Hrdibořické rybníky.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Kaplička z konce 18. století stojí nad samotou Svárov, kde býval kdysi mlýn, který fungoval někdy do období první republiky. Zajímavostí je to, že každá polovina Svárova patří k jiné obci. Dnes je zde jeden obytný dům, který patří k obci Hrdibořice, jeden rozpadající se dům a několik dalších objektů, nad nimiž je na vyvýšenině malá kaplička, patřící k obci Dub nad Moravou. K této samotě nevede žádná silnice. Můžete se k ní dostat pouze po některé z polních cest, nejlépe z Hrdibořic kolem národní přírodní památky Hrdibořické rybníky, odkud je to ke Svárovu asi 1 km.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz , https://cs.wikipedia.org , http://mapy.cz/, 31.10. 2015

popis

Kaple je malá zděná barokní sakrální stavba se soklovou římsou, nad níž je střecha z pálených tašek, zvaných bobrovky. Na stříšce je ocelový kříž. Nad dřevěnými dveřmi se nachází malá prázdná nika. Interiér kapličky tvoří zaklenutá místnost, na jejíž zadní zdi je namalován dubský kostel a po stranách jsou naproti sobě dvě malby. Na stolku v kapličce stojí soška Panny Marie. Ta je vyobrazena také na boční malbě a je tedy pravděpodobné, že jí snad