Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Kunčičky, Ostrava - Kunčičky

zámek Kunčičky

Malé Kunčice
Písemně nepodložený zaniklý zámek v areálu dvora v Ostravě - Kunčičkách. Založen r. 1673 Františkem Vilémem Sedlickým jako sídlo nového samostatného panství. Po ztrátě funkce sloužil jako správní budova. Zanikl se dvorem po r. 1899.
pohled na areál bývalého dvora a zámku od jihozápadu
původní stará cesta do Slezské Ostravy směřovala vpravo, podél starých stromů
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Historicky nezmiňovaný, avšak s velkou dávkou jistoty existující zámeček v areálu zaniklého dvora v Kunčičkách u Ostravy, dříve Malých Kunčicích. Vznikl, aby se na krátkou dobu stal sídlem samostatného panství.
Zámek by bylo třeba hledat v západním křídle bývalého panského dvora, který beze zbytu zanikl na přelomu 19. a 20. století. Stával v prostoru, kde dnešní Rajnochova ulice ústí do vjezdu na estakádu čtyřproudové ulice Frýdecké, necelých 300 m severozápadně od dnešního dolu Alexandr. Na existenci dvora a zámku upomíná pouze dvojice vzrostlých stromů, lemující zaniklý průběh bývalé staré cesty. Areál je volně přístupný.

historie

Kontroverzní a ne zcela ověřená existence zámku v Kunčičkách u Ostravy budí dohady odborníků dodnes. Předpoklad existence šlechtického sídla v Kunčičkách vychází ze vzniku samostatného kunčičského panství v roce 1673. Tehdy toto panství bylo vytvořeno na základě snahy Františka Viléma Sedlického z Choltic z většího celku panství Slezská Ostrava. Majitel nového samostatného panství si jistě musel za účelem bydlení vytvořit zde i své sídlo –

Jan P. Štěpánek s využitím J. Ivánek: Ostravské zámky, 2007, 26.1. 2009

pověsti

Otázka umístění zámku v Kunčičkách v několika případech klade zámek do míst současného areálu dolu Alexandr. Mylně se tvrdí, že důlní areál vystavěný v letech 1896 až 1901 využil kompozici starého zámeckého komplexu s čestným dvorem. Tato teorie vyvstává ze skutečnosti, že areál dolu byl opravdu shodou okolností vystavěn v půdorysné kompozici barokních staveb s čestným dvorem. Avšak na starších mapách ze 30. let 19. století lze jednoznačně

popis

Dvůr v Kunčičkách se bohužel nezachoval zřejmě na žádné fotografii, a tak se lze o jeho podobě, respektive o podobě zámku jen dohadovat. Nápovědou může být vyznačení areálu dvora na mapě stabilního katastru ze 30. let 19. století. Areál dvora měl v podstatě pravidelný obdélný půdorys. Jižní část tvořila dlouhá samostatně stojící dřevěná budova, patně stodola či sýpka. Východní část tvořila dvě k sobě přistavené menší budovy, opět dřevěné, které