Dům U měsíčka na náměstí T.G.Masaryka v Prostějově stojí na místě původních dvou gotických domů, spojených v období renesance. V 19. stol. přestavěn a získal současnou podobu. Dochováno několik got. architektonických fragmentů.
Dům U měsíčka
Celkový pohled od Staré radnice.

Dům U měsíčka

Graficke pismenko Městský dům U měsíčka, je jedním z nejzajímavějších na náměstí T.G.Masaryka v Prostějově. Stojí na místě původních dvou gotických domů. Ty byly v době renesance spojeny. Dům U měsíčka vyhořel v roce 1697, ale byl znovu opraven . V 19. století prošel stavební přístavbou dvorního a zadního křídla. Tehdy byl dům směrem do náměstí navýšen do dnešní podoby.
Ve středu domu se nachází průjezd, který je dnes průchozí do další části města. V průjezdu je dochovaná gotická klenba. Levý trakt, původně samostatný dům, je podsklepen kamennými sklepy. V levé části se pak nachází část gotického portálku, dveře vedou do komory ze 16. století. V pravé části se dodnes nachází restaurace. Na vyvýšené fasádě se nachází krásné domovní znamení. Je to mozaika Panny Marie s Ježíškem, stojící na srpku měsíce.

Prostějov  (PT)
    Prostějov