Hřbitovní kostelík sv. Františa Serafinského byl postaven v roce 1622 spolu s novým příborským hřbitovem. V roce 1994 celkově opraven.
celkový pohled na kostelík od jihu
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Hřbitovní kostelík sv. Františa Serafinského návštěvník snadno nalezne. Je vidět již z dálky přijíždí-li turista do města z rychlostní silnice z Frýdku do Nového Jičína. Kostelík leží na mírném návrší na severním okraji historického intravilánu města, při Juráňově a Ostravské ulici. Nejedná se o nikterak velký kostel. Jde spíše o větší hřbitovní kapli. Byl postaven v roce 1622 jako hřbitovní svatyně, při níž byl v roce 1623 spolu s kostelem vysvěcen i nový příborský hřbitov. Ten byl používán až do roku 1645 a po přestávce dále od roku 1720 až do roku 1850. Koncem 20. století byl kostelík velmi zchátralý a tak byl nemalými ...
Jan P. Štěpánek ( Kuča K., Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000), 29.4. 2006