Moje místa 0
Augustiniáni z kláštera sv. Tomáše v Praze na Malé Straně v 2. pol.17. století postavili barokní zámek s výraznou zámeckou kaplí, vystupující navenek pětibokou věží, procházející přízemím i patrem. Zámek zůstal v držení kláštera až do r. 1948.
Pohled z JV
brzké jaro na zámku v Lužcích
Graficke pismenko Ves Lužce leží 9 km východně od Berouna. Obec je dostupná autobusem z Berouna.
V okolí najdeme památky v blízkém Českém krasu, Karlštejn, Koněpruské jeskyně, Svatý Jan pod Skalou a vůbec celou krásnou oblast údolí řeky Berounky mezi Berounem a Prahou.
Zámek je jednopatrová budova. V architektuře zámku je výrazná zámecká kaple, vystupující navenek pětibokou věží, procházející přízemím i patrem.
V současné době je zámek ve vlastnictví zemědělského podniku. Slouží k bytovým účelům a vyžadoval by důkladnější rekonstrukci. Veřejnosti není přístupný.

historie

První písemná zpráva o obci Lužce pochází z roku 1224, kdy se zde uvádí Mstidruh z Lužce. V r. 1369 od Bořivoje z Lochovic a Vojtěcha z Chrtič koupil zdejší poplužní dvůr augustiniánský klášter sv. Tomáše v Praze na Malé Straně. Augustiniáni zde v 2. pol. 17. století postavili barokní zámek, který sloužil jako letní sídlo svatotomášskému převorovi a také správě statku. Zámek byl v držení kláštera až do r. 1948. Později bylo jeho vlastníkem

Pavel Vítek & Zany, 12.3. 2006