Radnice městského obvodu Ostrava-Vítkovice. Svou architekturou z režného zdiva dotváří ucelený komplex tzv. Nových Vítkovic. Budova z let 1901-02 podle projektu Maxe von Ferstela.
čelní pohled na budovu radnice
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Historický objekt vítkovické radnice na severní straně Mírového náměstí. Výstavbou radničního domu měla být završena několikaletá usilovná práce na vystavění tzv. Nových Vítkovic. Vybudování representativní radnice stálo v centru zájmu vítkovického obecního zastupitelstva již od počátku 60. let 19. století. V roce 1877 přistoupily Vítkovické železárny z iniciativy ředitele P. Kupelwiesera k budování městského centra zvaného Nové Vítkovice. Ucelený komplex obytné a občanské výstavby v takřka jednotném architektonickém slohu patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. Jeho součástí se staly unikátní dělnické kolonie, úřednické vilky, stavby občanské ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), web, 25.1. 2006

historie

O situování radnice bylo rozhodnuto, že bude vybudována na severní stranu náměstí a vytvoří tak protipól kostelu Sv. Pavla. Dva původní návrhy H. Ulricha však nebyly realizovány. Ještě před stavbou samotné radnice byl v letech 1893 – 94 vybudován zadní trakt současného radního komplexu, městská škola. Až s počátkem nového století bylo přistoupeno ke stavbě samotné radnice, tentokráte podle projektu vídeňského architekta Maxe von Ferstela.