Renesanční tvrz, vystavěná po polovině 16. století. Residenční funkci plnila do počátku 17. století, poté utilitární využití s řadou negativních vlivů.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Ves Chvalešovice je poprvé doložena v r. 1378 jako majetek Petra Kabeleho z Chvalešovic. R. 1411 se připomíná vladyka Setěch z Chvalešovic, v r. 1440 Petr Strouh z Chlumku. V těch dobách byl ve vsi jen dvůr. Neznámo kdy se stala ves Chvalešovice s dvorem majetkem Lévy Malovce z Malovic z libějovické rodové větve. Když pak Léva zemřel (po r. 1523), jeho synové se nakonec dohodli v r. 1548 na rozdělení dědictví, při němž Chvalešovice dostal Zikmund, který si ve vsi vystavěl tvrz. Po jeho smrti r. 1597 převzal Chvalešovice starší syn Václav. Ten potom v r. 11 prodal Václavu mladšímu Malovci z Malovic na Dřitni chvalešovickou tvrz ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986, 17.8. 2004

Doplněk k historii a popisu tvrze.
    Po rodu Marradasů od r. 1661 v majetku Schwarzenberků. Při provádění první pozemkové reformy byly Chvalešovice Schwarzenbergům zabrány a v r. 1933 prodány rodině Vachoutově. Těm byly v r.1948 znárodněny (hospodařilo zde JZD), ale byly v r. 1992 vráceny zpět v restitucích rodině původních majitelů. Renesanční tvrz patří v kontextu raně novověkých sídel venkovské šlechty na vyšší kvalitativní úroveň. Nepochybně to bylo dáno osobou stavebníka z

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011, Jaroslav Špiroch , 17.4. 2014

České Budějovice  (CB)
    Dříteň