Kostel sv. apoštolů Petra a Pavla románského původu z doby po r. 1150, barokně upraven v 18. stol. V presbytáři unikátně dochované románské fresky z doby stavby. Zeď okolního hřbitova lemována 108 jedinečnými kapličkami z let 1841-1854 s texty faráře Víta Cízy a malbami lidového malíře Fr. Mikuly.
květen 2014
Obec Albrechtice je sice v pramenech poprvé zmiňována až k r. 1352 v soupise papežských desátků děkanátu bechyňského, ale ve skutečnosti je mnohem starší, což dokládá místní kostel sv. apoštolů Petra a Pavla románského původu, který vznikl někdy po polovině 12. století. Albrechtice používají přídomek „nad Vltavou“ pro odlišení od celé řady dalších sídelních celků se stejným názvem, tok řeky je však od vlastních Albrechtic vzdálen asi 2,5 km východně. Současnou obec tvoří kromě Albrechtic ještě pět okolních vsí. V Albrechticích se křižují silnice I. třídy č. 138 (ze Zvíkovského Podhradí do Temelína) a č. 159 (z Tálína do Týna nad Vltavou). Obcí prochází červeně značená turistická trasa z Písku přes Písecké hory do Týna nad Vltavou. Místo leží mimo železniční síť. Místní hřbitov u kostela je turisticky hojně vyhledáván díky proslulým ojedinělým "kapličkám", kterými je lemován (viz odd. historie).
13.2. 2016
historie

Kostel sv. apoštolů Petra a Pavla v Albrechticích je situován na mírném návrší. Podle stavebně-historického hodnocení je stavbou v jádru románskou, datovanou do 3. čtvrtiny 12. století, je pravděpodobně dílem milevské huti a v jižních Čechách patří k nejvýznamnějším. Písemně je jeho existence prvně zmíněna r. 1360. Jeho původní románský sloh prozrazuje nyní hlavně hranolová věž s charakteristickými podvojnými okénky v nejvyšším patře. Historikové předpokládají, že vedle románského kostela existovalo původně feudální sídlo, které zaniklo a bylo nahrazeno hradem zvaným Újezd či Újezdec, vzdáleným asi 4 km jihovýchodně. Ten se poprvé připomíná v r. 1323 jako příslušenství královského hradu Zvíkova a v 16. stol. zcela zanikl v pozdější zástavbě. V druhé polovině 16. století byli držiteli Albrechtic rytíři Oudražští z Kestřan. Zajímavostí v síni kostela jsou dva náhrobní kameny z konce 16. století a začátku 17.…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti Albrechtice n. Vlt.), 13.2. 2016

půdorys kostela