Národní přírodní rezervace, rozkládající se na ploše 100,64 ha v nadmořské výšce 195-198 m, byla vyhlášena v roce 1952. Důvodem ochrany je zachovalý lužní les u neregulovaného toku řeky Moravy a bohaté ptačí hnízdiště.
Pohled z mostu přez Moravu na rezervaci
© Luděk Vláčil 08/2018
Graficke pismenko Zástudánčí je národní přírodní rezervací ležící v okrese Přerov poblíž obce Lobodice jižně od Tovačovských jezer (též Skašovská jezera nebo Donbas). Oblast rozkládající se na ploše 100,64 ha, v nadmořské výšce 195-198 m, spravuje AOPK ČR Správa CHKO Litovelské Pomoraví. K vyhlášení rezervace došlo 24.2.1952. Jejím důvodem je ochrana zachovalého lužního lesa u neregulovaného toku Moravy a bohaté ptačí hnízdiště. Území rezervace se rozkládá na obou březích řeky Moravy. Rostou zde například tyto rostlinné druhy: vrby, topoly, dub letní, jasan ztepilý, javor mléč, lípa malolistá, střemcha obecná, kalina obecná, svída krvavá, brslen evropský a krušina olšová. ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ochranaprirody.cz/lokality/?i, http://www.cittadella.cz a další, 3.3. 2019