Budova kovárny zv. Kosárna z r.1600, kde se vyráběly drobné železné předměty. Cenná lidová architektura. Dnes muzeum.
budova Kosárny
Asi 1,5 km východně od města Vrbno pod Pradědem leží při řece Opavě obec Karlovice. Nejzajímavější památkou je budova kovárny zv. Kosárna – dnes muzeum. V obci je barokní kostel sv. J. Nepomuckého z let 1777-1779. Kolem obce vede NS Historií a přírodou Karlovic a prochází zel.tur.značka z Vrbna do Krnova, či žlutá na hrad Freudenštejn asi 1 km nad obcí.
23.6. 2015
historie

Budova tz. Kosárny (kovárny) se datuje podle nalezeného záznamu na obkladu (kabřinci) k roku 1600. Později patřila knížecí Horní hamerní huti. Po roce 1725, když zdejší hutě ukončily činnost, koupil objekt místní kosař Jan Hartel. Vyráběl zde dráty a drobné železné nářadí. Hartlové měli objekt do roku 1812, pak ho získal lesnický revírník Jan Heinrich. Roku 1845 získala kosárnu Josefa Langrová, které patřil sousední mlýn. Ta kosárnu začala pronajímat k bydlení třem zdejším rodinám (kolář, punčochář a pomocný zedník). Roku 1898 areál koupil mlynář Anton Frank. Ten také přestavěl dřevěný mlýn na zděný a strojně jej upravil. V roce 1945 byla kosárna přidělena manželům Pelánovým. Ti zde byli vlastníky do roku 1974, kdy celý areál koupilo Okr.vlast.muzeum v Bruntálu, nejdříve pro rekreaci, pak pro muzejní účely. Dnes se objekt skládá ze samotné kosárny s bydlením, stodolou a chlévem. Součástí prohlídky je vnitřní vybavení jak venkovského…  číst dále

Zdroj – místní letáček z muzea a infotabule, 23.6. 2015

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Karlovice