Mauzoleum je vlastnictvím židovské obce. Podle židovské víry je zde pohřbena židovská královna Ester a její strýc Mordechaj. Stavba pochází ze 13. stol. Stojí na místě starší hrobky, asi z 5. století. Není s určitostí známo, jestli je skutečně toto místo, kde byli Ester a Mordechaj pohřbeni.
Mauzoleum Ester a Mordechaje v Hamadánu v Íránu.
© Pavel Vítek 06/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Tureckem. Leží v nadmořské výšce 1850 m. V roce 2005 zde žilo asi 550 tis. obyvatel. Mauzoleum Ester a Merdochaje najdeme v centru města, asi 150 m západně od náměstí Imáma Chomejního.

pověsti

Biblická kniha Ester vypráví o tom, jak Židovka jménem Ester, která se stala perskou královnou, manželkou krále Xerxa, zachránila svůj lid od pogromu. Perský král Achašveroš, Xerxes, pořádal velikou oslavu nového roku, kam sezval spoustu hostů. Hodovalo se a pilo a král, značně opilý, poslal pro svou ženu, královnu Vašti, a nařídil jí, aby se před hosty svlékla, aby se mohl pochlubit její krásou. Královna odmítla, král se rozzlobil a zavrhl ji.

popis

Mauzoleum se nachází v malé zahradě a je vlastnictvím židovské obce. Podle židovské víry je zde pohřbena židovská královna Ester, manželka achajme-novského krále Xerxa. Druhý hrob náleží jejímu strýci Mordechajovi. Jednoduchá cihlová stavba pochází ze 13. století. Byla postavena na místě starší hrobky, pravděpodobně z 5. století. V roce 1891 bylo mauzoleum popsáno jako hrob, skládající se z vnější a vnitřní komory. Kupole převyšuje stavbu 15

pomník, památník
    Írán