Chlumská stráň

národní přírodní rezervace
NPR Chlumská stráň ochraňuje svahové a suťové porosty na pravém erozním břehu řeky Berounky a potoka Radubice. Stromové patro je tvořeno významným společenstvem tisu červeného, dále pak reliktními bory a kulturními porosty. Na vodní prostředí je vázán výskyt mloka, ropuchy, ještěrky nebo zmije.
Chlumská stráň
Chlumská stráň je národní přírodní rezervace v katastrálním území Chlum nad Berounkou na pravém břehu hlubokého údolí řeky Berounky mezi ústím potoků Radubice a Seč pod obcí Chlum a vrchem Hamouz. Rezervace o rozloze 150,41 hektarů je nejstarším chráněným územím okresu Rokycany. Vyhlášena byla již v roce 1933. Chlumská stráň leží v severní části přírodního parku Horní Berounka, sousedí s přírodním parkem Hřešihlavská a Chráněnou krajinnou oblastí Křivoklátsko. Rezervace se nachází na severním okraji okresu Rokycany u malé obce Chlum. Jedná se o příkrý a erozní západní svah na pravém břehu Berounky a potoka Radubice. Chlum (katastrálně Chlum nad Berounkou) je obec starobylá, je doložena již r. 1379, ale malá. Žije tu necelá padesátka obyvatel. Leží severozápadně od silnice II/233 spojující město Radnice se Zvíkovcem na břehu Berounky. Protože území národních přírodních rezervací je ze zákona přístupné jen po schválených značených cestách, je NPR přístupná veřejnosti jen velmi omezeně. Po odbočce z červené značky přímo v Chlumu je přístupná upravená vyhlídka Na Plazu a západní část rezervace červená značka protíná, když klesá strání k Berounce poblíž Rybárny u Hřešihlav. Jde o červeně značenou trasu ze Zvíkovce přes Hřešihlavy do Radnic, resp. Liblína.
Jiří Špaček, 13.7. 2022
popis

Národní přírodní rezervace Chlumská stráň ochraňuje především svahové a suťové porosty na pravém erozním břehu řeky Berounky. Stromové patro je tvořeno významným společenstvem tisu červeného, dále pak reliktními bory a kulturními borovými porosty. V bylinném patru rostlinná společenstva ohrožuje invazní netýkavka malokvětá. Na vodní prostředí řeky Berounky je vázaný výskyt mloka, ropuchy, ještěrky nebo zmije. Území o rozloze 150 ha je převážně zalesněné, s výjimkou prudších svahů a suťových míst. Na severu a východě je oblast ohraničená převážně zemědělskými oblastmi. Na severu sousedí s usedlostí Hamouz o rozloze 306 ha, jejíž hlavní činností je chov skotu, bažantů, daňků, ryb a koní. Na jihu je oblast ohraničena potokem Radubice. Nadmořská výška rezervace se pohybuje v rozmezí 255–470 m (vrchol kopce Hamouz). Lokalita je součástí geologické oblasti Barrandien. Horninovým podkladem jsou slabě přeměněné břidlice, droby…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 13.7. 2022

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Chlum