Nádrž Jordán založena roku 1492 přehrazením Košínského (Tismenice, Tismenického) potoka. Rezervoár vody pro město Tábor. Voda byla prostřednictvím vodních mlýnů a dřevěného čerpadla přečerpávána do vodárenské věže a rozváděna do kašen.
Jordán
© Luděk Pitter 05/2004
S trochou nadsázky bychom mohli říci, že město Tábor se nachází na břehu rybníka Jordán. Spíše bychom však měli hovořit o údolní přehradní nádrži než o rybníku. Tato nádrž byla vybudovaná již v 15. stol. a při pohledu z východních hradeb města uvidíme jen asi třetinu vodní plochy nádrže. Když si uvědomíme, že nádrž začíná prakticky v centru města a na objezdu města Tábor je nutno ještě nádrž překonat po 208,5 m dlouhém lanovém mostu, teprve si uvědomíte skutečnou velikost tohoto díla založeného v 15. stol. Původně byla nádrž budována jako rezervoár vody, poté začala sloužit k chovu ryb a dnes je využívána i k rekreaci a vodním sportům. Pod hrází, na Tismenickém potoce se nachází 18 m vysoký Jordánský vodopád. Na Košínském potoce těsně před Jordánem je ještě jedna malá přehrada, tzv. Malý Jordán.
popis

Hráz je dlouhá 265 m a vysoká až 19,5 m. Hladina Jordánu má přes 50 ha a délku přibližně 3 km. Největší hloubka je udávána 12,5 m až 14 m. Objem vody je udáván 2 586 886 m3 a plocha povodí 80,02 km2.

historie

Udolní nádrž Jordán byla založena roku 1492, kdy byl přehrazen Košínský (Tismenice, Tismenický) potok a výtok upraven jen splavem v severozápadním rohu dnešní nádrže. Později někdy kolem roku 1508 byla voda od splavu svedena k vodárenským mlýnům, které vodu přečerpávaly do vodárny stojící ve východní části městských hradeb, přibližně 32 m nad hladinou nádrže Jordán. Původní čerpadlo poháněné vodním kolem bylo dřevěné a podle záznamů bylo v roce 1569 vyměněno za nové, opět dřevěné. Pro lepší regulaci hladiny nádrže byla v roce 1693 místo splavu vybudována stavidla. I dnes jsou tři stavidlové uzávěry z dřevěných fošen ovládány ručně. Počátkem 18. stol. byla hráz osazena zábradlím a roku 1753 byla na hráz přeložena severojižní císařská (vídeňská) silnice. Hráz byla pravidelně opravována a v roce 1817 i zvýšena. Někteří autoři uvádí, v souvislosti s rokem 1830, kdy byla nádrž naposledy vypuštěna i tzv. spodní výpusť.…  číst dále

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Tábor