hamr č. VII

hamr Antonín Teodor, Anton Theodor hammer
Z větší části zaniklý objekt železného vodního hamru č. VII na okraji hist. jádra Frýdlantu n. O. Založen spolu s železárnami po pol. 17. století, po r. 1828 přestavěn. Po 1. sv. válce zastaven a r. 1921 z velké části zbořen. Pozůstatky slouží jako rodinný dům, stejně tak býv. dům hamerního mistra.
zachovalá část bývalého hamru od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 11/2011
Graficke pismenko Pozůstatky někdejšího hamru č. VII, nazývaného na počest bývalého olomouckého arcibiskupa Colloredo-Waldsee jako hamr Anton Theodor. Hamr přestal na počátku 20. století pomalu plnit svou funkci, po 1. světové válce byl jeho provoz ukončen a v roce 1921 byly většina areálu hamru a hlavní hamerní budovy zbořeny a přeměněny na soukromé obytné a provozní objekty. Někdejší hlavní budova měla půdorys protáhlého obdélníku o rozměrech cca 30 x 12 m. Byla přízemní s masivním zdivem, smíšeným z cihel a kamene, beze stropu, takže pracovní prostor byl otevřen až do podkroví. Drobná okna a vstup byly orientovány na západní fasádě otočené k ulici. ...

historie

Historie nových hamrů - tzv. fryšhamrů - ve Frýdlantě (dnes Frýdlantě nad Ostravicí) vzešla ze skutečnosti, že v roce 1826 nebyla prodloužena knížetem dosavadní nájemní smlouva arcibiskupských železáren ve Frýdlantě rodině Homoláčů. Olomoucké arcibiskupství, majitel železáren, se rozhodlo na základě dosavadních špatných výsledků rodiny Homoláčů a naopak na základě příznivého posudku dalšího rozvoje podniku od profesora vídeňské techniky Frant.

Jan P. Štěpánek, P. Sysalová: Historie železáren ve Frýdantu n. O., 2008, 350 let železáren ve Frýdlantě n. O., 1968, 6.8. 2017