Na hřbitově na Křížovém vrchu v bývalé empírové kapli sv. Markéty se nachází lapidárium. V době vzniku r. 1912 bylo lapidárium jediným na Moravě. Lapidárium chrání nejhodnotnější a nejlépe zachované náhrobní kameny. Náhrobky a epitafy tvoří soubor náhrobních kamenů typických pro období reformace.
Lapidárium na hřbitově na Křížovém vrchu v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Křížový vrch s městským hřbitovem a jinými pamětihodnostmi nalezneme na východní straně nad městem.
Pavel Vitek, 1.6. 2016

popis

Na hřbitově, který byl založen již v roce 1499 na Křížovém vrchu kousek výše nad kostelem, se v bývalé empírové kapli sv. Markéty nachází lapidárium. Na lapidárium byla kaple upravena v roce 1912. V době svého vzniku bylo lapidárium jediné na Moravě. Vzniklo z iniciativy vlastivědného badatele a průkopníka památkové péče Aloise Czernyho. Lapidárium chrání ty nejhodnotnější a nejlépe zachované náhrobní kameny členů šlechtické rodiny Littwitzů z

pomník, památník
    Pardubický kraj