Zřícenina kamenného hradu zal. kol. r. 1300 Ctiborem z Lipnice. Jméno získal podle erbu pánů z Lipnice, na kterém bylo cimbuří. V roce 1776 hrad úplně opuštěn, r. 1786 vyhořel.
Tam se chci podívat
Romantická zřícenina hradu na kopci nad Městečkem Trnávkou, poblíž Moravské Třebové.
18.8. 2002

historie

Kamenný hrad Cimburk nechal zbudovat Ctibor z Lipnice, z rodu Cimburků kolem roku 1300. Jméno hrad získal podle erbu pánů z Lipnice, na kterém bylo cimbuří, proto Cimburk. Po zbudování nového Cimburka u Koryčan byl pak nazýván Starý Cimburk u Trnávky. V období konce vlády Přemyslovců a nástupem Lucemburků na český trůn získává hrad roku 1308 nové majitele, Bernarda a Ctibora z Lipnice. Následně byl hrad krátce v

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY),