Kostel vystavěn v letech 1715–1723. Mohutná jednolodní stavba zakončena hranolovitou věží s cibulovitou bání. Na střeše sanktusník. Na klenbě presbytáře i lodi fresky s výjevy ze života svatých. Kolem kostela funkční hřbitov. Vedle kostela barokní hřbitovní kaple Panny Marie Ochranitelky.
Kostel sv. Jana Křtitele v Tatenicích
© Pavel Vítek 05/2017
Tatenice je obec v okrese Ústí nad Orlicí a leží 10 km jihovýchodně od Lanškrouna a 12 km severně od Moravské Třebové. Obcí prochází silnice II. tř. č. 368, která spojuje Štíty s Moravskou Třebovou. Na železniční trati č. 270, vedoucí z České Třebové do Olomouce je zastávka Tatenice, ale k ní je to z centra obce asi 3,5 km. Tatenický kostel sv. Jana Křtitele najdeme v centru podlouhlé obce na malém návrší, severně od zámku.
popis

Kostel sv. Jana Křtitele je mohutná, obdélníková jednolodní stavba. Je zakončen presbytářem s obdélníkovou sakristií a hranolovitou věží. Věž stojí v čele průčelí a je kryta cibulovitou bání. Na střeše kostela umístěn sanktusník. Presbytář a chrámová loď jsou sklenuty valenou klenbou s výsečemi. V lodi je kruchta na třech arkádách. Na klenbě presbytáře i lodi jsou fresky s výjevy ze života sv. Jana Křtitele, Ježíše Krista, Panny Marie a sv. Jana Nepomuckého. Fresky pocházejí z let 1763–1765. Autorem je Juda Tadeáš Supper. Hlavní oltář je barokní z 20. let 18. století. Kostelní varhany pocházejí z doby okolo roku 1750. Kolem kostela se rozkládá stále funkční hřbitov. Vedle kostela stojí barokní hřbitovní kaple Panny Marie Ochranitelky. Kostel sv. Jana Křtitele je památkově chráněn od roku 1958.

historie

Cenný venkovský vrcholně barokní kostel byl vystavěn v letech 1715–1723. Pravděpodobně jej vystavěl italský architekt Domenico Martinelli. Stavba byla provedena nákladem tehdejších majitelů okolního panství, Liechtensteinů. Areál vytváří významný architektonický prvek v centru obce. Ten sestává z vlastního kostela sv. Jana Křtitele, ohradní zdi vymezené hřbitovem, kaple Panny Marie Pomocné a k ní připojeného přístavku kaple Olivetské hory se sousoším Krista s apoštoly, objektu hlavní vstupní brány se schodišťovým ramenem, severní branky v ohradní zdi, vedoucí k faře a západní brány před hlavním průčelím kostela, a to včetně její sochařské výzdoby, tvořené dvěma k bráně přisazenými sochami Panny Marie a sv. Jana Evangelisty. Na volném prostranství směrem k zámku je umístěna klasicistní socha sv. Jana Nepomuckého.

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Tatenice