Nepatrné reliéfní náznaky jinak již zcela zaniklé tvrze, jejíž doba vzniku není přesně datována. Od poloviny 14. století byla ale již prokazatelně součástí zboží hradu Vraní Hory, později Vranové Lhoty. Zánik tvrze se předpokládá snad koncem 14. století.
Rybníček tvoříci hranici tvriště na sv.
Stopy po zaniklé osadě a tvrzi Střítež se nacházejí v lesích na západním okraji území obce Pavlov, katastrálně Pavlov u Loštic. Leží v sousedství turistické křižovatky červené a modré značky u hájenky lišky Bystroušky. Ta je památkově chráněna stejně jako blízká kamenná křížová cesta s mariánskou kaplí z r. 1840.
3.2. 2021
historie

Otázka datování tvrze je velice komplikovaná. V podstatě přináležela k dnes již zaniklé osadě Střítež, k níž se ale neváže žádný šlechtický rod. Od poloviny 14. století byla již součástí zboží hradu Vraní Hory, později Vranové Lhoty. Ovšem poměrně bohaté nálezy keramických zlomků svědčí o životě na tvrzi již ve druhé polovině 13. století, kdy Střítež byla samostatným statkem. Stál zde i kostel, jehož románsko-gotická křtitelnice je pravděpodobně uložena v mohelnickém muzeu. Vesnice zanikla po polovině 15. století. Vlastní tvrz po spojení s Vranovou Lhotou ztratila význam a k jejímu zániku tedy došlo o mnohem dříve. Tvrz stávala v rovinaté poloze a byla chráněna rybníkem, po němž zůstala zamokřená lučina a dva menší rybníčky. Jižně od tvrziště stojí hájovna, jež je následovníkem dvora, který tady po zániku vesnice obhospodařoval polnosti.

Dohňanský Dušan zdroj : M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 23.1. 2021

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Pavlov