Roku 1852 položili redemptoristé základní kámen kláštera v Koclířově. Novogotický klášterní kostel sv. Alfonse a P. Marie Fatimské přistavěn r. 1887. Na jižním průčelí polygonální věž s jehlancovou střechou. Vedle kostela kaple P. Marie Nazaretské. Nad kostelem od r. 2011 socha papeže Jana Pavla II.
Fatima, bývalý klášter v Koclířově
© Pavel Vítek 10/2014
Obec Koclířov leží 6 km východně od Svitav a 12 km západně od Moravské Třebové. Dřív obcí procházela silnice Hradec Králové – Olomouc. Ta nyní vede mimo obec a obcí vede jen místní komunikace. Obcí prochází cyklotrasa č. 4044, vedoucí z Dětřichova do Hřebče nad Koclířovem. Bývalý klášter, nyní centrum Fatima, najdeme asi v polovině obce nad silnicí, na druhé straně proti kostelu. V blízkém okolí můžete navštívit úzkorozchodnou železnici Mladějov - Hřebeč.
popis

Klášterní kostel sv. Alfonse a P. Marie Fatimské přistavěn podle plánů stavitele Schmalzhofera z Vídně roku 1887. Jedná se o neogotickou stavbu s obdélnou lodí kostela s opěráky a lomenými okny. Na jižním průčelí vystavěna polygonální věž s jehlancovou střechou. Východně vedle kostela stojí kaple P. Marie Nazaretské. Původně se jednalo o márnici při domově řádových sester. Vybavení pochází z kaple kněžského semináře v Hradci Králové, které daroval biskup Karel Otčenášek. V parku nad klášterem a kostelem, pod Horou blahoslavenství byla v roce 2011 umístěna socha papeže Jana Pavla II. Klášter s kostelem sv. Alfonse a Panny Marie Fatimské je dnes majetkem a centrem Českomoravská Fatimy.

historie

O obci je první zmínka z roku 1347. V roce 1848 přišli do obce členové redemptoristického řádu a následně v roce 1852 byl položen základní kámen pro klášter v Koclířově. V r. 1855 se do kláštera stěhovali první kněží, české i německé národnosti a začali sloužit lidem v okolí. V roce 1855 zde vznikl první řádový hospic v českých zemích, který byl roku 1871 povýšen na kolej. Roku 1884 je zřízen v Koclířově juvenát a studovala zde řada českých juvenistů. Zkoušky skládali na gymnasiu v Moravské Třebové. Činnost ustala v r. 1896, kdy se kněží přestěhovali do nového kláštera ve Čtyřiceti Lánech u Svitav. Vystěhovanou budovu získaly školní sestry III. řádu sv. Františka a zřídily zde školu pro dívky. Činnost školy byla za okupace pozastavena a dům byl využíván jako chudobinec, po válce pak jako domov pro řádové sestry. V roce 1995 se stal sídlem Českomoravské Fatimy - Fatimského apoštolátu…  číst dále

pověsti

Fátima je městečko v Portigalsku. Je to jedno z nejznámějších katolických poutních míst na světě. Stala se známým poutním místem potom, co se tu v roce 1917 třem malým dětem údajně zjevila Panna Maria. Předpověděla konec války a pomoc všem, kteří se k ní obrátí v modlitbách. Katolická církev uznala pravost zjevení ve Fátimě v roce 1930. Jedním z velkých uctívatelů Fatimské Panny Marie byl také papež Jan Pavel II. Papežská rada pro laiky potvrdila světový apoštolát Fatimy jako mezinárodní veřejné společenství věřících s právní subjektivitou, působící v univerzální katolické církvi. Národním centrem hnutí pro Českou republiku je Českomoravská Fatima v Koclířově u Svitav. Je ve stálém spojení s regiony tohoto mariánského hnutí, které působí na území ČR. Světový apoštolát Fatimy je tvořen jednotlivými členy, kteří žijí v různých místech světa a následují zásady hnutí. Navenek jsou rozpoznatelní podle hnědého…  číst dále

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Koclířov