Kostel postaven roku 1835 v empírovém slohu. Jednolodní obdélníková orientovaná stavba. V západním průčelí čtyřboká věž. Při severní straně kostela sakristie. Interiér vesměs empírový. Na oltáři obraz sv. Petra a Pavla. Památkově chráněno od roku 1958.
Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku
© Pavel Vítek 05/2017
Obec Lubník leží 6 km jihovýchodně od Lanškrouna a 19 km severně od Moravské Třebové. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme v centru obce u silnice II. tř. č. 315, která spojuje Lanškroun s Tatenicemi a Zábřehem na Moravě.
popis

Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku je rozměrná jednolodní orientovaná stavba obdélníkového půdorysu s odsazeným půlkruhově uzavřeným presbytářem. Ze západního průčelí vystupuje čtyřboká věž, ukončená jednoduchou čtyřbokou helmicí. Průčelí lodi i věže jsou členěna plochými patrovými římsami a ukončena profilovanou korunovou římsou. V západním průčelí věže je jednoduše profilovaný portál. V podvěží je pak portál s jednoduchou profilací. Při severní straně kostela je přistavena sakristie obdélného půdorysu, zastřešená valbovou střechou, vnitřní prostor zaklenut valeně s pěti hladkými lunetami. Presbytář je zaklenut konchou, široký triumfální oblouk valeně. Řezbářská část interiéru je vesměs empírová ze začátku 19. století. Na oltáři obraz sv. Petra a Pavla. Na kazatelně jsou figurální reliéfy, kamenná křtitelnice s rostlinným ornamentálním motivem akantových listů. Kříž u kostela na podstavci s figurálními motivy je datován…  číst dále

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1267. Kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku je hodnotným dokladem církevní empírové architektury. Byl postaven roku 1835 na místě původní dřevěné stavby. Stavba kostela byla provedena nákladem Liechtensteinů, tehdejších majitelů panství.

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Lubník