Kaple Panny Marie je nejvýznamnější památka v obci Borušov. Vystavěna v barokním slohu asi ke konci 18. stol. Nad vchodem římsa. Na střeše velký sanktusník se zvonem. Na bočních stranách po třech pilastrech. Trojboký presbytář je bez oken. Na začátku 21. stol. oprava kaple.
Kaple Panny Marie v Borušově, nedaleko Moravské Třebové.
© Pavel Vítek 09/2020
Malá vesnička Borušov leží 6 km východně od Moravské Třebové a 16 km západně od Mohelnice. Kapli Panny Marie najdeme v jižní části obce, u odbočky cesty do Žipotína.
popis

Kaple Panny Marie je nejvýznamnější památkou v obci. Vystavěna byla pravděpodobně ke konci 18. století v barokním slohu. Nad vchodem s dřevěnými dveřmi je římsa oddělující spodní část od trojúhelníkové štítu, v němž se nachází malé okénko s lomeným obloukem. Na valbové střeše stojí velký sanktusník. V něm je zavěšen zvon, kdysi prý sloužící k ohlašování požárů. Dveře na vstupu do kaple jsou téměř neustále zamčené, jak je ale u nás u většiny sakrálních staveb již zcela normální. Na nárožích bočních stran kaple je umístěno po třech pilastrech. Prostřední od sebe odděluje dvojici oken s lomenými oblouky. Trojboký presbytář je bez oken a ve střední části ozdoben rovněž pilastry. Na počátku 21. století prošla kaple opravou.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Borušov