Kostel se prvně zmiňuje ve 14. stol. Zvonice byla postavena v 2. pol. 15. stol. Původně gotický kostel byl přestavěn r. 1749 v barokním stylu. Vnitřní zařízení ze 17. stol. bylo v 19. stol. doplněno sochami. Kolem kostela se rozkládá starobylý hřbitov. R. 2011 byla zahájena rekonstrukce kostela.
Celkový pohled na kostel a zvonici se vstupní branou
© Roman Řezáč 03/2005
Obec Kamenná Horka leží blízko Svitav, na silnici směrem na Hřebeč. Obcí dříve procházela zemská hranice a ta ji dělila na dvě osady, na Kamennou Horku v Čechách a Kamennou Horku na Moravě. V roce 1949 se však obě osady sloučily do dnešní podoby. K dominantě obce patří bezpochyby farní kostel sv.Máří Magdaleny. První zmínka o něm pochází ze 14.století. Kostel je svým původem gotický, přestavěn byl později barokně a to v roce 1749, sochy pochází až ze století devatenáctého. Kolem kostela je hřbitov a k zajímavostem určitě patří několik dochovaných starých náhrobků, ten nejstarší pochází z roku 1590. Vstup do kostela vede hranolovou zvonicí, která vznikla ve druhé polovině 15.století. Zvonice má jehlanovitou střechu s bedněným patrem na dřevěných krakorcích. Před hřbitovem stojí kamenný kříž z roku 1836.
    Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Kamenná Horka