Roku 1756 vystavěna kaple Panny Marie Pomocné. Nad portálem v nice s mušlí ve vrcholu stojí moderní sousoší sv. Anny s Pannou Marií z roku 1931. Na hřebeni střechy stojí plechový sanktusník a v ní jeden zvon. Kaple je památkově chráněna od r. 2009.
Kaple sv. Anny v Ústavu sociální péče v Anenské studánce
© Pavel Vítek 10/2018
Obec Anenská Studánka najdeme 10 km jihovýchodně od České Třebové, 11 km jihozápadně od Lanškrouna a 15 km severně od Svitav. Okolo obce, 1 km východně, vede a má zde i zastávku železniční trať č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 271 do Prostějova. Z Anenské Studánky je autobusy spojení do Svitav. Kaple sv. Anny leží v areálu bývalých lázní, nyní v Ústavu sociální péče pro mentálně postižené dospělé ženy, asi 1 km západně od vlastní obce.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1292. Soubor solitérní pozdně barokní kaple a pramene z doby kolem pol. 18. století byl nezbytným vybavením někdejšího lázeňského provozu v Anenské Studánce. Již v 17. století je nedaleko pod vesnicí Anenskou Studánkou doložen lázeňský provoz. Lázně byly zřízeny před rokem 1678. Již v této době zde byla vystavěna později zaniklá kaple. Roku 1735 byl při lázních

popis

Kaple Panny Marie Pomocné je centrem areálu Domova u studánky. Vznikla v roce 1756 na místě starší dřevěné svatyně. Stojí na obdélném půdorysu s půlkruhovým závěrem, je sklenuta valenou klenbou s výsečemi, apsida oddělena mírně předstupujícím pasem s konchou se třemi výsečemi. K pravému boku přiléhá nevelká obdélníková sakristie s téměř plochou střechou přistavěná až ve 2. polovině 20. století.

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Anenská Studánka