Kostel byl založen někdy v 1. polovině 14. století. Později upraven. Současnou secesní podobu získal v letech 1912-1914 při rozšiřující přestavbě. Před kostelem stávala do 2. poloviny 20. století barokní fara. Kostel je v současnosti filiálním a patří pod římskokatolickou farnost Svitavy.
Tam se chci podívat
kostel sv. Petra a Pavla-Sklené
© Luděk Vláčil 07/2020
Římskokatolický filiální kostel sv. Petra a Pavla stojící v centru u hlavní silnice je dominantou západomoravské obce Sklené (německy Glaselsdorf) a blízkého okolí. Kolem kostela je hřbitov s bránou a márnicí s mansardovou střechou. Na volném prostranství před kostelem stávala do 2. poloviny 20. století fara a nedaleko historická rychta. Další téměř zaniklou stavbou je ruina barokní kapličky stojící u polní cesty za kostelem.

historie

Ves Sklené vznikla patrně německou kolonizací této oblasti v 2. polovině 13. století. Prvně se uvádí v roce 1317 jako léno olomouckých biskupů. Již někdy v 1. polovině 14. století zde stál gotický kostel, jenž byl později upraven. Vesnice patřila pod faru v Hradci nad Svitavou a od roku 1659 pod faru ve Vendolí. Současnou secesní podobu získal kostel sv. Petra a Pavla v letech 1912-1914 při rozšiřující přestavbě

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obec-sklene.cz, http://wp.farnost-svitavy.cz a další, 10.9. 2020
    Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Sklené