Klášter augustiniánů eremitů založený ve 13. století. Kolem roku 1550 klášter definitivně opuštěn. Zachovaly se pouze zbytky původně zřejmě raně gotického jednolodního kostela, který po roce 1484 prošel pozdně gotickou přestavbou.
1. klášter Koruna (Krasíkov) - Štítová zeď zříceniny klášterního kostela s dřevěnou zvonicí

Klášter Koruna v Krasíkově - popis

Klášter, tedy to co z něj zbylo se nalézá na jižním konci obce Krasíkov, na mírném návrší, jenž od jihu obtéká řeka Moravská Sázava. Ze samotného augustiniánského kláštera založeného Borešem z Oseka r. 1267 a zaniklém okolo let 1550 z důvodu luteránské reformace, jenž zasáhla místní kraje, zbyla do dnešní doby jen monumentálně vyhlížející zřícenina obvodových zdí místního klášterního kostela s dřevěnou zvonicí. Samotné zbytky stavby jsou pěknou ukázkou gotické architektury. Na třech obvodových zdech ( ve tvatu U) které se dochovali se nachází několik gotických oken s kružbovým ostěním. Na západní (čelní) štítové zdi se pak nachází také dřevěná přístavba bývalé zvonice, jenž přiléhá ke kostelu. Z vnitřní stany štítové zdi se pak nachází další okno s fragmenty kružbového ostění s rozetou a se zazděným portálem vchodových dveří, za nimiž je přístavba dřevěné zvonice.
George Párátko, 23.12. 2006
historie

Obec Krasíkov leží na Moravské Sázavě, 14 km jihovýchodně od Lanškrouna. Nejstarší dějiny Krasíkova souvisí s augustiniánským klášterem Koruna sv. Marie (lat. Corona sanctae Mariae), založeným nad obcí na pahorku obtékaným Moravskou Sázavou. Jedná se o nejstarší fundací řádu augustiniánů eremitů na Moravě, založený, jako jediný moravský konvent tohoto řádu ve 13. století. Řeholníci byli nuceni klášter za dobu jeho existence několikrát opustit. Poprvé v důsledku husitských válek, kdy odešli nejprve do augustiniánského kláštera v Jevíčku a o něco později do Brna. Do brněnského kláštera sv. Tomáše se řeholníci z Koruny během 15. a 16. století uchýlili ještě několikrát, než klášter někdy kolem roku 1550 definitivně opustili. Do dnešních dnů se z klášterního komplexu zachovaly pouze zbytky původně zřejmě raně gotického jednolodního kostela, který po roce 1484 prošel pozdně gotickou přestavbou. Z dalších klášterních budov se nedochovalo nic,…  číst dále

Další texty historie

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY),