Barokní, v jádru gotický kostel, prvně zmiňován r. 1270. Po požáru v r. 1541 renesančně obnoven r. 1549 Václavem z Boskovic. R. 1572 přistavěna věž. R. 1726 vyhořel, barokně přestavěn – arch. Antonio M. N. Beduzzi, částečně dle plánů D. Martinelliho. V interiéru bohatá sochařská a malířská výzdoba.
pohled od severovýchodu
Název města Třebová se utvořil z původního jména "Trebow", pravděpodobně utvořeného od slova tříbit neboli kácet; prosvětlovat les. Další možností je i původ od osobního jména ve smyslu Třebův dvůr (ves).
E. Horáková podle Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Karel Kuča, Libri 2000, 22.10. 2012
popis

Barokní jednolodní obdélná sálová stavba se dvěma bočními kaplemi, s obdélným presbytářem, uzavřeným zvenčí polygonálně s opěráky, s předsíní na jižní straně. Na severní straně presbytáře je hranolová věž, ke které přiléhá Loretánská kaple a čtvercová sakristie. Kostelu dominuje mohutné kulisovité průčelí, s konkávně vykrojenými nárožími a konzolovou atikou. Stěny kostela jsou členěné pilastry, okna jsou lunetová. Mezi opěráky presbytáře byly dodatečně vestavěny výklenkové kaple, do kterých byly přemístěny plastiky z Kunčiny, také je zde freska Poslední večeře Páně. Na fasádě Loretánské kaple je rokoková freska od Judy Tadeáše Suppera. Presbytář je sklenut valeně, loď je sklenuta valeně s lunetami, stěny mezi oblouky kaplí (valeně sklenutých) člení štukové pseudokorintské pilastry. Zděnou kruchtu na dvou pásech podepírají mramorové pilastry. Interiér je bohatě vyzdoben freskami J. T. Suppera a jeho syna Františka Karla Sylvestra Suppera…  číst dále

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; ; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Karel Kuča, Libri 2000; Hana Macháčková diplomová práce 2006 viz http://is.muni.cz/th/52690/ff_m/, 22.10. 2012

historie

Barokní, v jádru raně gotický kostel se poprvé zmiňuje roku 1270. Do konce 15. století byl obklopen hřbitovem (společně s kaplemi sv. Antonína a sv. Markéty, které později zanikly), kolem r. 1500 byl hřbitov zrušen a přemístěn na Křížový vrch. Kostel byl silně poničen požárem roku 1541, po kterém byl roku 1549 byl stavebně obnoven v renesančním stylu Václavem z Boskovic. R. 1572 byla k severnímu průčelí přistavěna věž, která byla v letech 1579–1584 stavebně upravována (zvýšena, doplněna otevřenou galerií – stavitel Prokeš Riemer). Věž byla obývána hlásným. Roku 1726 postihl kostel další ničivý požár, při kterém se věž zřítila a prorazila klenbu kostela. Kostel byl požárem téměř zničen. Obnovit jej dal v raně barokním stavebním stylu Josef Jan Adam z Liechtensteina. Architektem byl Antonio Maria Nicolao Beduzzi, následovník architekta Domenica Martinelliho, podle všeho s přihlédnutím k některému z Martinelliho plánů.…  číst dále

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Karel Kuča, Libri 2000; http://www.mtrebova.cz, 22.10. 2012

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Moravská Třebová