Novorenesanční budova knihovny, postavená koncem 19.století.
© Roman Řezáč 08/2005
Ottendorferův dům stojí naproti budově Městského muzea a galerie, přes ulici Máchova alej. Vznik veřejné čítárny a knihovny podpořil koncem 19.století Oswald Ottendorfer. Jeho záměrem bylo postavit reprezentativní stavbu a jako úkol to dostal rakouský architekt Germano Wanderley. Se stavbou se začalo v roce 1891 a již další rok byla otevřena veřejnosti. V té době obsahoval inventář až 22000 svazků a zároveň byla největší německou knihovnou na Moravě. Po druhé světové válce však byla rozkradena a teprve nedávno se začaly shromažďovat zbylé exponáty v městském muzeu a pracuje se na záchraně posledních 5500 svazků knihovny.
turistické

Budova knihovny slouží městskému kulturnímu středisku k pořádání kulturních a vzdělávacích akcí – divadelních představení, koncertů, přednášek, jazykových kursů atd.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Svitavy