Kamenná socha Ecce Homo pochází z roku 1712. Umístěna v parčíku nedaleko sousoší Sv. Trojice. Socha prošla opravami a po rekonstrukci umístěna na současné místo. Po opravě je bez původní polychromie. Na podstavci je umístěn nápis.
Kamenná socha Ecce Homo ve Svitavách.
© Pavel Vítek 09/2022
Svitavy jsou město ležící v Pardubickém kraji, 59 km severozápadně od Olomouce, 72 km jihovýchodně od Pardubic a 70 km severně od Brna. Sochu Ecce Homo najdeme v malém parčíku na Školní ulici, která vede z velké kruhové křižovatky na sever do Lačnova. Při tom několikrát změní název. Socha Ecce Homo je někdy také nesprávně vedena jako socha sv. Floriána, třeba v mapách.cz.
popis

Kamenná socha sedícího Krista pochází z roku 1712. V současnosti je umístěna v parčíku nedaleko sousoší Sv. Trojice. Původní Sturmerova socha Ecce Homo prošla opravami a po rekonstrukci byla umístěna na současné místo. Po opravě je socha však bez původní polychromie. Na podstavci je umístěn nápis: ECCE/HOMO/1712/RENOVIRT/1866/T:I:B.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Svitavy