Čtyřpatrová sýpka z 18. století sloužila dříve samostatné obci Krumpach. Mohutná obdélníková čtyřpodlažní stavba s původní střešní konstrukcí, momentálně bez využití. Od roku 2005 v majetku města Zábřeh, od roku 2010 na seznamu chráněných kulturních památek, již několik let je na prodej.
pohled na sýpku od silnice
Sýpka je dobře dostupná, jelikož je u hlavní silnice č. 315 na Hoštejn, hned vedle ní je parkoviště. Naproti sýpce je i občerstvení.
Jaromír Schoffer , 19.5. 2010
popis

Čtyřpatrová barokní kontribuční sýpka je obdélníková stavba s dvěma trojúhelnými štíty. Střecha s původní stolicovou konstrukcí je dnes kryta eternitem, dříve to byl dřevěný šindel a později břidlice. Zdivo je smíšené převážně kamenné a cihelné. Okna jsou typicky malá obdélníková, s původními provlékanými mřížemi. Zvenku sice vypadá památka nezajímavě, ale interiéry jsou impozantní. Stropy ve všech patrech podpírají řady dřevěných sloupů.

Jaromír Schoffer , 5.4. 2010

historie

Sýpka z osmnáctého století sloužila kdysi k přechovávání obilí pro dříve samostatnou obec Krumpach. Město ji koupilo v roce 2005 za půl milionu korun od Agrodružstva Zábřeh, které ji v té době už dva roky neužívalo. V současné době je sýpka, která byla nově prohlášena za kulturní památku, na prodej za 1 milion korun. Další (bývalá) sýpka je větší, stojí v místě bývalého velkého dvora naproti místnímu zemědělskému družstvu, avšak tato budova byla přestavěna na kanceláře energetiky a bylo zachováno pouze mohutné obvodové zdivo.

Jaromír Schoffer , 23.3. 2010

Další texty historie