Barokní kaple Panny Marie Bolestné byla postavena zřejmě někdy v 1. polovině 18. století. Stavba zchátrala po II. světové válce a dodnes zůstalo pouze obvodové zdivo. V r. 2017 byly odstraněny náletové dřeviny a proveden průzkum a dokumentace kaple.
© Luděk Vláčil 07/2020

Graficke pismenko Ves Sklené (německy Glaselsdorf) vznikla patrně s německou kolonizací této oblasti kolem roku 1270 jako léno olomouckých biskupů. Zřejmě někdy v 1. polovině 18. století byla u cesty asi 1 km jižně od kostela sv. Petra a Pavla postavena barokní kaple Panny Marie Bolestné. Stavba je prvně doložena v I. vojenském mapování - josefském z let 1764-1783. Stavba zchátrala po II. světové válce a dodnes zůstalo pouze obvodové zdivo. Pozemek s kaplí patří obci Sklené. Obecní zastupitelstvo se v roce 2007 rozhodlo, že obec nebude do opravy kaple investovat, ale v posledních letech svůj názor změnilo. V roce 2017 byly z interiéru kaple a z jejího bezprostředního okolí odstraněny křoviny, byl proveden průzkum a dokumentace kaple.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.znicenekostely.cz/?load a další, 10.9. 2020

popis

Kaple postavená z pálených cihel a lomového kamene je v současnosti bez střechy a krovů. Její klenba se zřítila do interiéru. Zůstalo pouze obvodové zdivo podkovovitého tvaru (asi 4,5x7,7 m) dosahující do původní výšky téměř po celém obvodu. Pouze v pravém zadním rohu je zdivo sníženo asi o 1 m a částečně je snížen i přední štít. Stavba stojí pod lípou asi 1 km jižně od kostela u polní cesty.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny