Farní kostel sv. Jakuba staršího v Městečku Trnávka se připomíná již r. 1406. Na jeho místě byl r. 1752 postaven současný barokní kostel. Roku 1938 byla provedena renovace interiéru a elektrifikace. V letech 1973-1974 prošel významnou opravou. Další opravy proběhly v letech 1976-1977 a 1995-1998.
© Luděk Vláčil 08/2015
Obec Trnávka vznikla v podhradí hradu Cimburk na přelomu 12. a 13. století. Farní kostel zasvěcený sv. Jakubu staršímu se připomíná již roku 1406. Na jeho místě byl v roce 1752 postaven současný barokní kostel stejného patrocina. Roku 1938 byla provedena renovace celého interiéru a jeho elektrifikace. V letech 1973-1974 prošel kostel významnou opravou, při které byla břidlicová krytina nahrazena krytinou eternitovou a na věži zhotoveno nové oplechování měděným plechem. V letech 1976-1977 byl kostel nově omítnut a v letech 1995-1998 byla provedena oprava fasády. V duchovní správě farnosti působili kněží: 1854–1877 P. Jan Beschaner, 1877–1889 P. František Ptáček, 1889–1898 P. Josef Kressa, 1898–1906 P. František Trnka, 1906–1917 P. František Ošťádal, 1917–1936 P. Julius Weinisch, 1936–1972 P. Jan Tomšů, 1972–1975 P. Jan Kutáč, 1975–1990 P. Jozef Chovanec, 1990–1994 P. Vojtěch Daněk, 1994–2012 P. Jan Dobeš a 2013-dosud P. Jan Slíva.
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Městečko Trnávka