Původní tvrz byla ve 2. pol. 14. století přestavěna na hrad. Ve 2.pol.15.stol. proběhla pozdněgotická přestavba. Renesanční přestavby proběhly v 16. století. V 1.pol.18.stol. přibylo severní zámecké křídlo. Od roku 1991 je zámek sídlem MÚ Zabřeh.
hrad a zámek z náměstí
© Jan P. Štěpánek 05/2013
Zámek v Zábřehu na Moravě je součástí historického centra města, a to vlevo od dnešního Masarykova náměstí. Přímo na tomto náměstí se nachází informační tabule s pěkným a přehledným plánem města i se zámkem. Dnešní zámek prošel během staletí mnoha stavebními úpravami. Původně na vysutém ostrohu stávala tvrz, do níž byl přístup možný pouze ze strany od města. Tento vstup byl chráněn dlouhým vodním příkopem, který překlenoval padací most v místech dnešní brány do jádra zámku. Tvrz byla během 2. pol. 14. století rozšířena tak, že se sídlo bylo nazýváno hradem. Důkladná pozdněgotická přestavba (např. byla vybudována štíhlá hradní hláska) proběhla v 2. pol. 15 . a na počátku 16. století, kdy Tunklové z Brníčka hodlali z hradu zbudovat reprezentativní sídlo rodu. Za Boskoviců proběhly další renesanční úpravy zámku a směrem k náměstí byla Janem z Boskovic zřízena velká zahrada. Během 17. století, kdy zámek ztratil sídelní funkci a sloužil jen ke správě panství, spíše chátral. V letech 1727-36 došlo k přístavění severního zámeckého křídla. Po zrušení vrchnostenské správy v roce 1848, zámek sloužil jako sídlo soudu a okresního hejtmanství. V roce 1991 se zrekontruovaný zámek stal sídlem místního městského úřadu.
30.9. 2006
historie

První písemná zmínka o Zábřehu se dochovala v listině brněnského zemského sněmu z roku 1254. Od roku 1278 byl Zábřeh už nazýván městem. Již tehdy zde nejspíše stávala tvrz, která byla ve 2. pol. 14. století (za Šternberků a Kravařů) rozšířena tak, že sídlo bylo nazýváno hradem. Kravařové drželi Zábřeh od roku 1397 do roku 1442, kdy jej do dědičného vlastnictví získal rod Tunklů z Brníčka, kteří ze Zábřehu vybudovali své sídelní město. Nejvýznamnější z rodu Tunklů byl Jiří st., který na svém panství po vzoru jiných mocných šlechticů budoval rybníky, avšak nakonec byl díky nim svými poddanými ubit. Tunklové vlastnili Zábřeh až do roku 1510, kdy jej získal mocný rod pánů z Boskovic. Jan z Boskovic odkázal svůj majetek roku 1589 svému synovci Ladislavu Velenovi ze Žerotína. Ladislav Velen, byl horlivým podporovatelem stavovského povstání a zapřísáhlým protivníkem císaře Ferdinanda II. , a proto byl jeho majetek po roce 1620 zkonfiskován.…  číst dále

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU),