Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice postaven r. 1847. Vysoký 5 m. Na dříku ve výklencích jsou reliéfy. Na desce na hlavici osmibokého sloupu je sedící Bůh Otec s tiárou. Mezi koleny má krucifix, u nohou má holubici. Sloup památkově chráněn od r. 1973.
Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice v katastru Řepové, místní části města Mohelnice
© Pavel Vítek 09/2020
Sloup se sochou Nejsvětější Trojice sice stojí na katastru Mohelnice, místní části Řepová, ale cesta k ní vede z Mírova, známého věznicí. V Mírově u hřbitova odbočíme na polní, později lesní cestu vedoucí na sever a ta nás asi po 1,2 km k sousoší dovede. Po cestě se budou před námi otvírat krásné výhledy na Mohelnici, Úsov a na Jeseníky.
historie

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice byl postaven roku 1847. Samostatně stojící pískovcové sousoší je cca 5 m vysoké. Na základnu sloupové patky čtvercového půdorysu navazuje podstava sloupu s jedenkrát odstupňovaným soklem a čtyřhranným dříkem. Ze tří stran jsou na něm mělké výklenky a profilovanou římsou. Ve výklencích jsou reliéfy. Vpředu Bolestná Panna Marie, vlevo svatá Kateřina s mečem a vpravo svatý Jan Nepomucký. Samostatné sousoší je osazeno na desce na hlavici osmibokého sloupu a tvoří je sedící Bůh Otec s tiárou, trojitou papežskou korunou, na hlavě. Mezi koleny drží krucifix a u nohou má holubici. Na přední části soklu je nápis: Zur Uhre Gottes/ Errichtet von den Eheleute Johann/ und Pauline Winkler No. 40 von/Rippau im Jahre 1847. Překlad: Pro slávu Boží / Postavený manželským párem Johann a Paulina Winklerovi z čísla 40 v Řepové v roce 1847. Celé toto dílo je velmi dobrá kamenická práce. Sloup je památkově…  číst dále

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Řepová