Historické jádro města Moravská Třebová je od r. 1980 městskou památkovou rezervací, a to zejména pro soubor pozdně gotických a renesančních měšťanských domů s mázhausy a renesanční zámek (památka evropského významu), dále renesanční radnice s věží, kostel Nanebevzetí Panny Marie a zbytky opevnění.
náměstí TGM - radnice, morový sloup
Renesance jakoby začínala i končila v Moravské Třebové. Historické jádro města, které je od r. 1980 městskou památkovou rezervací, bylo vystavěno z kamene v době, kdy se na území Moravy rozmáhala renesance, a tak na náměstí TGM a v jeho těsné blízkosti turista najde řadu pozdně gotických a renesančních měšťanských domů s klenutými mázhausy (mázhaus = velká síň, zabírající v přízemí domů přední část, která byla užívána k výčepu piva či provozování obchodu nebo řemesla), byť se některé vlivem živelním katastrof ukrývají za novějšími fasádami. Za pozornost na náměstí stojí především renesanční radnice s věží, pod kterou se dá projít k baroknímu farnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, dále dům č. 23 s kamenným renesančním arkýřem nebo dům č. 33, kde sídlí Městské informační centrum a kde je možné si prohlédnout původní renesanční výzdobu přízemního mázhausu. Nejvýznamnější stavbou MPR je však renesanční zámek, původně hrad pánů z Boskovic, ti jej však nechali přestavět v duchu pozdní gotiky s prvky rané renesance (portál dnešní jižní brány je z r. 1492) na zámek, který je dnes proslulý manýristickými arkádami ze začátku 17. století a expozicemi středověké mučírny a alchymistické laboratoře. Za návštěvu ve městě dále jistě stojí městské muzeum s expozicí samurajských mečů či mumie egyptské princezny Hereret, nebo blízký Křížový vrch se hřbitovem, na nějž vedou kryté Schody mrtvých a kde se tyčí barokní sousoší Kalvárie a gotický kostelík sv. Kříže. Z vrchu je na město krásný výhled, stejně tak z rozhledny Pastýřka jižně od města.
Martin Višňa, 24.5. 2012
historie

Město Moravská Třebová založil v polovině 13. století český šlechtic Boreš z Rýzmburka, nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1270. Řada historických staveb v MPR připomíná dobu hospodářského rozkvětu a vysoké kulturní úrovně města za vlády pánů z Boskovic – první období rozkvětu nastalo za Ladislava z Boskovic po roce 1485. Po ničivých požárech v letech 1509 a 1540 bylo město rozšířeno, nové budovy byly stavěny z kamene a cihel a bylo také opevněno kamennými hradbami s jedenácti baštami. Další rozkvět nastal za Ladislava Velena ze Žerotína (1586–1622), kdy bylo město centrem humanistické vzdělanosti a dostalo se mu přízviska "Moravské Athény". Renesanční zámek v Moravské Třebové patří mezi nejvýznamnější renesanční památky v Evropě – původní hrad z 13. století, renesančně přestavěn na konci 15. století a počátkem 16. století nejprve Ladislavem Černohorským z Boskovic a poté…  číst dále

E. Horáková podle wikipedia.org, 14.10. 2012

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Moravská Třebová