Socha z doby kolem roku 1730. Autorem je Jiří František Pacák. Významná vrcholně barokní socha. Na válcovém podstavci umístěna socha Immaculaty s dítětem v životní velikosti. Materiálem je pískovec. V roce 2002 restaurována. Zápis do seznamu kulturních památek v r. 1964.
Socha Panny Marie Immaculaty v Křenově. okr. Svitavy.
© Pavel Vítek 10/2021
Obec Křenov leží v okrese Svitavy. Najdeme ji 10 km jižně od Moravské Třebové, 18 km jihovýchodně od Svitav nebo 9 km severozápadně od Jevíčka. Do obce je spojení autobusy jak z Moravské Třebové, tak z Jevíčka. Železniční trať zde, ani poblíž, žádná nevede. Socha Panny Marie Immaculaty stojí v centru obce, na malé návsi před budovou fary, na křižovatce silnic II/366 a II/368.
popis

Barokní socha Panny Marie Immaculaty pochází z doby kolem roku 1730. Autorem je sochař Jiří František Pacák. Je to umělecky významná vrcholně barokní socha, na náročně tvarovaném a zdobeném podstavci, postavená na návsi před barokní farou jako doklad zbožné mariánské úcty. Na válcovém podstavci obestavěném třemi volutovými křídly je umístěna socha Immaculaty s dítětem v životní velikosti. Podstavec člení dvojstupňový sokl, na hladkém dříku mezi křídly vždy jedna nepravidelná dekorativní kartuše s rostlinným závěsem, v čelní je nika krytá prosklenými kovovými dvířky, v bočních jsou nápisy: AVE MARIA a opraveno roku 2002. Boky volut zdobí dekorativní rostlinné střapce. Madona, přidržující v náručí dítě, stojí na zeměkouli, kterou obtáčí ďábel, svíjející se u jejích nohou, probodnutý dlouhým zlaceným kopím, které drží v rukou dítě. Madona má zlacenou plechovou paprsčitou svatozář. Materiálem je pískovec. Socha je dokladem vrcholné…  číst dále

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Křenov