Bezslohový kostel sv. Rocha pochází z r. 1857. Obdélníková hladká stavba s půlkruhovým závěrem. Věž na západní straně, sakristie na severní straně. Zařízení kostela jednoduché z doby výstavby kostela. Oltář ve stylu druhého rokoka. Před kostelem kamenné sousoší Kalvárie z roku 1862.
Kostel sv. Rocha v Nové Vsi u Kunčiny
© Pavel Vítek 05/2016
Nová Ves, součást obce Kunčina, leží 9 km severozápadně od Moravské Třebové a 15 km severovýchodně od Svitav. Kostel sv. Rocha najdeme ve svahu po pravé straně při jízdě z Kunčiny
Pavel Vitek, 5.9. 2016
popis

Kostel sv. Rocha je obdélníková hladká stavba s půlkruhovým závěrem. Na západní straně je vztyčena věž a na severní straně kostela stojí sakristie. Vnitřní prostor je zaklenut třemi plackovými klenbami. Okna jsou hladká, kruchta dřevěná. Zařízení kostela je jednoduché. Zčásti pochází z doby výstavby kostela. Hlavní oltář je ve stylu druhého rokoka. Obsahuje raně barokní obraz s morovými patrony sv. Rochem a Šebestiánem z 2. poloviny 17. století. Kazatelna a varhany jsou klasicistní a rokokové pocházející z 18. století. Před kostelíkem stojí kamenné sousoší Kalvárie pocházející z roku 1862 s novobarokními reliéfy Piety a sv. Josefa. I krucifix na obelisku je pozdně barokní z roku 1862. Západně od kostelíka, u hřbitova, stojí socha sv. Rocha.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 5.9. 2016

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1365. V roce 1740 zde byl postaven dřevěný kostelík. V roce 1857 byl vybudován nový kostel, nynější bezslohový kostel sv. Rocha. V roce 1858 byla následně zbořena stará kaple, zasvěcená sv. Rochovi a sv. Šebestiánovi. V roce 1886 byl zbudován západně od kostelíku nový hřbitov. Do té doby se muselo pohřbívat v nedaleké Kunčině.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Nová Ves