Gotický kostel vznikl nejdříve na konci 13., nejpozději v polovině 14. století. Barokně přestavěný. Prostá obdélná stavba. Hranolovitá věž s půlkruhovými okny. Zařízení pseudogotické. Kazatelna rokoková. Ke kostelu zbudováno kamenné schodiště a zřízen nový krytý přístup.
Kostel sv. Anny v Boršově u Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Boršov je místní částí města Moravská Třebová. Leží 3 km jihozápadně od vlastního města. Kostel sv. Anny se nachází na návrší v centru a tvoří nepřehlédnutelnou místní dominantu.
Pavel Vitek, 29.8. 2016

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1281. O době vzniku jejího kostela nejsou písemné zmínky. Musel však existovat už v roce 1407, neboť v pramenech je uváděna boršovská fara. Situaci nevyjasnila ani literatura nedávného data. V. Paukrt ve zprávě o nálezu nástěnných maleb v presbytáři posunul datování kostela do doby kolem poloviny 14. století, T. Knoflíček poté v publikaci o nástěnných malbách na

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 29.8. 2016

popis

Původně gotický kostel barokně přestavěn. Jedná se o prostou obdélnou stavbu s plným průčelím. V něm je vestavěna hranolovitá věž. Okna půlkruhová. Vnitřek kostela plochostropý. Zařízení kostela pseudogotické. Kazatelna rokoková. Uvnitř kostela byly pod mladšími přemalbami roku 2002 objeveny unikátní nástěnné gotické malby. Nejstarší zvon na věži kostela nesl vročení 1509. Tento i druhý zvon ze zvonice

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Boršov