Socha pochází z první třetiny 19. stol. Klasicistní, autorsky neurčená svatojánská socha na trojdílném podstavci s netypicky tvarovanými volutovými křídly. Světec v klasickém postoji, v kanovnickém rouchu, v mírném kontrapostu. Na ruce krucifix. Socha r. 1994 prohlášena kulturní památkou.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Městečku Trnávka u Moravské Třebové.
© Pavel Vítek 09/2021
Městečko Trnávka se nachází v Pardubickém kraji v okrese Svitavy. Leží 8 km jihovýchodně od Moravské Třebové a 25 km východně od bývalého okresního města. Obcí prochází silnice spojující Moravskou Třebovou s Prostějovem. Vede zde železniční trať se stanicí, spojující Českou Třebovou s Prostějovem. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v jihovýchodní části obce v malém parčíku pod zříceninou hradu.
popis

Socha sv. Jana Nepomuckého pochází z první třetiny 19. století. Jde o klasicistní, autorsky neurčenou svatojánskou sochu. Je drobným prvkem sakrální povahy, kultivujícím prostředí starého náměstí a dokladem rozšířené svatojánské úcty. Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna ve středu starého náměstí, nyní malého parčíku, na trojdílném podstavci se složitě a netypicky tvarovanými volutovými křídly. Na výrazně profilované římse podstavce stojí světec v klasickém postoji, v kanovnickém rouchu, v mírném kontrapostu. Na ruce drží krucifix. U nohou sochy na hraně římsy sedí andílek, který zřejmě nesl světcův atribut. Postava je oděná v dynamicky řasené roucho, uspořádané do výrazných záhybů. Socha nese zbytky polychromie. Ve spodní části podstavce je nečitelný nápis. Drobný sakrální objekt na území obce je dokladem svatojánské úcty. Roku 1998 prošla socha restaurováním, restaurátorem byl Martin Kovařík. Socha sv. Jana Nepomuckého byla v roce…  číst dále

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Městečko Trnávka