Klasicistický zámek vybudovaný po roce 1820 za arcibiskupa arciknížete Rudolfa Jana pro potřeby vrchnostenské správy svitavského panství. Majetkem arcibiskupství zůstal zámek až do znárodnění v roce 1948. Tehdy tam město Svitavy umístilo mateřskou školku, která je tam i v současné době.
Hlavní západní průčelí zámku
Lány, dnes část města Svitavy, vznikly v polovině 13. století v souvislosti s kolonizací Svitavska a založením města Svitavy olomouckým biskupem Brunem ze Šaumburka. Poprvé jsou doloženy v roce 1360 za Ješka z Vysoké. Centrum správy svitavského panství bylo od 16 století soustředěno na Mírově. Až v roce 1775 byla správa umístěna v Lánech přičemž prvním správcem nového úřadu byl význačný moravský topograf Franz Josef Schwoy. Pro potřeby tohoto úřadu byl někdy po roce 1820 za arcibiskupa Rudolfa Jana vybudován prostý klasicistický zámek, tehdy jednopatrová obdélniková budova krytá sedlovou střechou. Majetkem olomouckého arcibiskupství byl zámak až do znárodnění v roce 1948, kdy jej převzal stát. V zámku se zřídila mateřská školka, která je tam dodnes. Dnes je to přestavěná architektonicky nevýrazná jednopatrová budova s valbovou střechou. Vstupní průčelí je obráceno k západu, deska s erbem kardinála Františka z Ditrichštejna s letopočtem 1605 nad hlavním vchodem není původní, ale je přenesená z nějaké neznámé starší stavby ve Svitavách. Jedině v interiéru jsou zachovány některé původní klenby.
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 26.5. 2020

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Svitavy