zámek Frýdlant nad Ostravicí

Arcibiskupská rezidence - Zámeček
Výrazně přestavěný bývalý klasicistní zámeček ze 40. let 19. stol. sloužil majiteli frýdlantských železáren - olomouckému arcibiskupovi - k pobytu při jeho návštěvách. Po r. 1919 předán společnosti Ferrum, po r. 1945 znárodněn. Dnes výrazně účelově přestavěná budova slouží k soukromému podnikání.
jižní průčelí bývalého arcibiskupského zámečku
pohled od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 08/2014
Graficke pismenko Bývalý arcibiskupský zámeček v rámci historické části rozlehlého továrního areálu někdejších slavných železáren ve Frýdlantu nad Ostravicí v jižní části města. Zámeček sloužil v době návštěv vlastníka železáren - olomouckého arcibiskupa - ve 2. polovině 19. a ještě na samém počátku 20. století jako jeho rezidence. S počátkem 20. století začal význam železáren klesat a po změně vlastníka se bývalý zámeček stal součástí správních a kancelářských objektů železáren. S koncem provozu železáren se dostal v rámci privatizace na počátku 90. let 20. století objekt do soukromých rukou a dnes zde sídlí společnost zabývající se opravou automobilů. ...

historie

Existence a vznik zámečku ve Frýdlantu na Ostravicí je spjata se vznikem a rozvojem zdejších slavných železáren, které od svého prvopočátku patřily zdejší vrchnosti - olomouckému biskupství, později arcibiskupství. Založení železáren na horním toku řeky Ostravice, v jižní části někdejší vsi Frýdlantu, spadá do počátku 17. století a již od svého založení byly důležitým zdrojem financí hukvaldského panství, které vlastnili olomoučtí biskupové. Ve

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 7.2. 2016

popis

Současný zámeček ničím nepřípomíná někdejší honosnou rezidenci olomouckého arcibiskupa. Tvoří jej prostá obdélná šestiosá budova o jednom patře, krytá jednoduchou sedlovou střechou. Omítka je provedena z břízolitu, okna jsou obdélná, nedělená. Objekt je součástí severní fronty někdejší hlavní železárenské třídy, po jejíž severní straně se rozkládaly správní budovy železáren (byty vedení železáren, tovární pivovar, správní budova, kaple a

Frýdek-Místek  (FM)
    Frýdlant nad Ostravicí