Kamenná zřícenina menšího vodního mlýna, který je prvně zobrazen na mapě z r. 1839. Není známo, kdy byl založen, ani o jeho historii se moc neví. Podle leteckých snímků z 50. let 20. stol byl mlýn zříceninou již v této době.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349. Na kraji obce u rybníka stojí zřícenina menšího vodního mlýna. Kdy byl mlýn založen není známo. Prvně je zobrazen na mapě z roku 1839. Není ani známo nic o jeho historii. Podle leteckých snímků z 50. let 20. stol byl mlýn zříceninou již v této době. Mlýn pohánělo kolo na svrchní vodu se spádem kolem 3,5 m. Pozemek s mlýnem byl zřejmě vždy součástí vedle stojícího statku, k němuž patří dodnes.

popis

Zřícenina menšího kamenného vodního mlýna stojí přímo pod hrází rybníka, z něhož pod silnicí vytéká Kavinský potok, který poháněl mlýnské kolo. Podle zbytků zdí lze odhadnout, že mlýnice měla přibližně čtvercový půdorys a dvě podlaží. Mlýnice je zasazena do svahu, takže při pohledu od potoka vypadá jako patrová. Uvnitř se nachází zbytek zařízení. Napravo od vstupu je krb se zbytkem komínu, možná tedy objekt sloužil i k bydlení. V mlýnici leží