hrad Zubštejn

Zubršten, Zubří, Kámen, Lapis
Zřícenina hradu původním jménem Lapis (kámen). Poprvé zmiňovaný roku 1344 v predikci Atluše a Jimrama z Kamene. Roku 1358 je již majitel markrabě Jan Jindřich uváděný ze Zubrštejna, dále jeho syn Jošt, poté se často střídali majitelé. Hrad byl poškozen za husitských válek. A roku 1437 již zpustlý.
© Luděk Vláčil 08/2019
Pokud chcete navštívit zříceninu hradu Zubštejna, zúčastněte se turistických pochodů, Vírských výletů Františka Šťastného, které jsou každoročně pořádány v obci Vír. Patnáctikilometrová turistická trasa vede z Víru přes zříceniny hradů Pyšolce, Zubštejna a Aueršperka zpět do Víru. Nedaleko hradu je bezva plácek, s pomníkem. Na hradě se dá dobře přespat. Je to velmi romantické místečko.
Zdeněk Šudoma,Vír 185, 2.5. 2005
historie

Zříceniny rozlehlého hradu Zubštejna, zvaného původně Kámen, se nacházejí na skalnatém hřebenu po pravém břehu řeky Svratky. Hrad byl vystavěn ve 13. století – připomíná se v r. 1214 – jako strategická ochrana obchodní cesty vedoucí podél řeky Svratky z Brna na Poličku a náležel později Pernštejnům. V r. 1348 se připomíná jako pustý. Byl však znovu obnoven jako zeměpanský majetek, jímž zůstal až do první poloviny 15. století. V té době jej markrabě Albrecht postoupil Janu z Pernštejna. Tím ztratil hrad svou funkci, chátral a v druhé polovině 15. století byl pustý. Dodnes z něho zůstaly jen zříceniny, které jsou svědectvím jeho někdejší mohutnosti.

Celková situace, Zubštejn - celková situace hradní zříceniny
Plaček M., Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádku a tvrzí, Libri, 2001, str. 727, obr. 1411
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Pivonice