panský dvůr

c.k. poplužní dvůr a lihovar, K.K. Meierhof u. Spiritusbrennerei
Současný poplužní dvůr vznikl pravděpodobně na starších základech, nejpozději v 3. čtvrtině 18. století. V té době jej vlastnil rod Hohenemsů. V letech 1869-1918 byl dvůr s lihovarem majetkem monarchie. V r. 2010 dvůr zasáhl požár, po němž se části objeku zřítily.
© Luděk Vláčil 07/2020
Obec Banín (německy Bohnau) ležící v Pardubickém kraji, asi 10 km jižně od Svitav, se rozkládá u historické zemské hranice Čech a Moravy. Celá zástavba obce i většina jejího katastrálního území leží v Čechách. Dominantní památkou obce je kostel sv. Barbory se zvonicí. K velkým historickým objektům dříve patřil také panský dvůr stojící na severním okraji Banína. Po požáru v r. 2010 z něj však zbyly jen části obvodového zdiva. Areál je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný.
historie

Banín (německy Bohnau) se prvně vzpomíná v pramenech roku 1291. Ves byla součástí svojanovského panství a poté náležela ke statku Bystré. Kdy v Baníně vznikl panský dvůr není známo. Snad již v 2. polovině 16. století bylo v Baníně správní sídlo oddělené části svojanovského panství. V roce 1708 koupil hrabě Jakob Hanibal von Hohenems (1653-1730) statek Bystré u Poličky, k němuž v té době náležel i Banín a zřídil z něj fideikomisní panství. Snad v té době byl na místě staršího dvora postaven barokní areál, který je prokazatelně doložen na I. vojenském mapování - josefském z let 1764-1783, kde je zachycen jako čtyřkřídlý objekt s vnitřním nádvořím. Roku 1869 rod Hohenemsů vymírá a bysterské panství tak připadlo císaři, lépe řečeno státu, který ho vlastnil až do vzniku Československa v roce 1918. Areál dvora s lihovarem, již současné dispozice, je zaznačen na Císařském povinném otisku map stabilního…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.banin.cz, https://archivnimapy.cuzk.cz, http://www.zanikleobce.cz a další, 5.7. 2020

Císařské povinné otisky map stabilního katastru Čech z r. 1839
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek