Gotický kostel z poč. 14. století s obdélnou lodí a čtverc. presbytářem s kříž. žebrovou klenbou. Ve 2. pol. 14. st. vybaven bohatou kamenickou výbavou a výpravnými freskami v lodi i presbytáři. Upraven barokně v l. 1680–82 a na poč. 19. st.
celkový pohled od severozápadu
Starý Svojanov je nevelká víska v bočním údolí Křetínky mezi městečkem Svojanov a Vítějevsí. Spojení je možné autobusovými linkami z Poličky. Návštěva kostela je možná v době konání mší (neděle 9:30, středa 16:30) nebo po telefonické domluvě (tel. 777192115 – p. Aneta Doležalová)
10.1. 2010

popis kostela

Kostel je neorientovaná podélná stavba s delší osou přibližně ve směru severoseverovýchod-jihojihozápad (pro účely dalšího popisu budeme předpokládat orientaci sever-jih). K obdélné lodi o vnitřních rozměrech cca 6,5 x 10,5 m se od severu osově připojuje o něco užší téměř čtvercové presbyterium o stranách cca 5 x 4,7 m. Od západu je k závěru přistavěna úzká obdélná sakristie. Štíty lodi i kněžiště jsou gotické, zakončené ve vrcholech kamennými křížky, pod východními patami obou severních štítů se dochovaly dvě antropomorfní konzoly. Na štítu lodi nad triumfálním obloukem to je postava muže podepírajícího si rukama bradu, na severním štítu závěru pak postava světce s mitrou – s největší pravděpodobností představující patrona kostela sv. Mikuláše. Nad vítězným obloukem je do krovu osazena drobná sanktusová věžička, nad jižním vstupem hranolová dřevěná zvonička osazená podle Soupisu památek zvony z let 1527 a 1739. Severovýchodní…  číst dále

Další texty popis

přehled dějin

Starší literatura 19. století předpokládala, že kostel sv. Mikuláše ve Starém Svojanově byl postaven současně s hradem Svojanovem, nebo krátce po něm, tedy někdy ve druhé polovině 13. století. Z. Wirth v Soupisu památek posunul vznik kostela na počátek 14. století, s tím je v souladu i D. Líbal, který kostel zařadil do první čtvrtiny 14. století. Poprvé je podle literatury bez uvedení zdroje zmiňován roku 1350 jako farní kostel. Oním neuvedeným zdrojem mohl být článek M. Trappa v prvním ročníku Památek archeologických r. 1855, který se k roku 1350 zmiňuje o listině s výčtem beneficií převáděných do působnosti nově konstituovaného litomyšlského biskupství. Svojanov v této listině však nefiguruje, přesto M. Trapp uvádí, že vzhledem k výstavnosti kostela zde fara být jistě musela. Někdy během druhé poloviny 14. století byl svatostánek přestavěn, z té doby pocházejí dochované kamenické články (jižní portál, svorník, klenební…  číst dále

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Starý Svojanov