První radnice vystavěna v roce 1560. V letech 1716–19 vystavěna nová radnice v barokním stylu s vysokou sedlovou střechou a s cibulovitou věží. V l.1974–75 provedeny úpravy interiéru a zřízena obřadní síň. V budově sídlí Městský úřad.
Pohled na radnici od jihozápadu
© Pavel Vítek 09/2009
Město Bystré leží 11 km jihovýchodně od Poličky a 16 km jihozápadně od Svitav. Radnici najdeme v centru města, cca 100 m východně od nepřehlédnutelného chrámu. Město Bystré a okolí si vybral režisér Vojtěch Jasný v roce 1968 pro natáčení filmu Všichni dobří rodáci.
popis

Radnice v Bystré je jednoduchá jednopatrová volně stojící budova. Fasády jsou členěny toskánskými pilastry. Hlavní portál je kamenný, pravoúhlý, se segmentovým nástavcem. Místnosti jsou částečně sklenuty křížovými hřebínkovými klenbami a částečně jsou plochostropé. V budově je sídlo městského úřadu. Je zde zřízena obřadní síň, kde se konají i jiné důležité události města.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech A-J, Academia Praha 1980, 29.9. 2009

historie

V roce 1560 byla v Bystré vystavěna první radnice, tehdy z části zděná a z části dřevěná, jejíž součásti byla i šatlava. V letech 1716–1719 byla vystavěna nová radnice v barokním stylu. Nová budova již byla vystavěna celá zděná, krytá vysokou sedlovou střechou a s cibulovitou věží, v níž již tehdy byl umístěn hodinový stroj. I v nové radnici byla umístěna městská šatlava. Radnice prošla opravou v roce 1844, v roce 1947 byla opravena střecha. Vyměněny byly krovy a šindelová krytina nahrazena břidlicí. V letech 1974–1975 byly provedeny úpravy interiéru.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Bystré