Poprvé se hrad připomíná k roku 1318. Roku 1404 zemská hotovost pod vedením arcibiskupa Zbyňka Zajíce z Házmburka hrad dobyla a zbořila. Dnes zde stojí pouze skromné zbytky zdí.
Fragment zdi hradu
Zřícenina se nachází přímo pod Komorním Hrádkem nad řekou. Jděte od silnice cestou v remízku kolem plotu až dolů kolem kurtů a až uvidíte čističku, vydejte se k ní přes potok. Tam pak objevíte skromné zbytky hradu.
Vlky, 28.5. 2002

Další relikty hradu.

Pozoruhodné je, že dosud nikdo nezmínil dva další relikty tohoto hradu. Jedním je nedokončený třetí příkop, vylámaný ve skále cca 30 - 40m východně od zbytku brány. Práce byly zastaveny po vylámání příkopu přes severní část šíje. Zde je vidět, že hradní příkop se nehloubil, lámali ho v plném profilu z jedné strany šíje na druhou. V tomto případě práci nedokončili, něco jim do toho přišlo, a to něco byla asi zemská hotovost. Druhým reliktem jsou terénní úpravy pro cestu z hradu do Chocerad. Cesta vedla z dnešního druhého příkopu po svahu nad Sázavou. Vede k od hradu východu a zvolna sestupuje k řece. Zprvu jsou zbytky cesty sotva znatelné, po 100 metrech jsou zjevnější a po cca 200m narazíme na kus cesty vedený zářezem vylámaným ve skále. Jde o obdobnou techniku, kterou je možno vidět v příkopu Nového hradu u Kunratic. Před napojením na dnešní turistickou trasu u Sázavy jsou již relikty sotva znatelné, takže ve směru…  číst dále

Jiří Churaň, 29.1. 2010

historie

Čajchanův Hrádek, původně zvaný Hrádek Čajchanov, stával severozápadně od nynějšího zámku Komorního Hrádku na ostrohu spadajícím na třech stranách příkře do údolí Sázavy. Založen byl asi koncem 13. století, snad některým z předků pánů z Dubé. Své jméno dostal po Čajchanovi, jenž se v r. 1356 připomíná jako patron kostela v Choceradech. Kolem r. 1400 patřil Hrádek Janu Zoulovi z Ostředka, který se aktivně zúčastnil se svou družinou drobné domácí války v Čechách v době zajetí krále Václava IV. panskou jednotou; přepadal na silnicích kupce i šlechtice. Později se zmocnil i sousedního hradu Dubé. V r. 1404 dobyla zemská hotovost Hrádek, Zoulovu družinu zajala a Janův otec Mikeš byl odsouzen k smrti oběšením. Hrádek byl tehdy zcela rozbořen; místo, kde stával, i s příslušným zbožím daroval král Václav IV. podkomořímu Mikuláši Augustinovi z Prahy. Později si nedaleko bývalého Čajchanova Hrádku postavil…  číst dále

Středočeský kraj,  Benešov  (BN),